четвер, 11 червня 2020 р.

Охорона праці при зварюванні

Види і причини травматизму

Електричний струм (постійний і змінний) небезпечний для людини, а змінний струм у 3-5 разів не безпечніший від постійного.
Ступінь небезпеки залежить від умов включення людини в коло і напруги в ньому, оскільки сила струму, що протікає через організм людини, зворотно пропорційна опору (за законом Ома); мінімальний розрахунковий опір людини становить 1000Ом.
Розрізняють два види ураження електричним струмом: електричні удари і травми.
При електричному ударі уражуються нервова система, м'язи грудної клітки, серцевий м'яз; можливий параліч дихальних центрів і втрата свідомості. До електричних травм відносяться опіки шкіри, м'язів і кровоносних судин.
Ураження електричним струмом найнебезпечніше при включенні людини в двофазне коло, коли на неї діє повна напруга кола при порівняно невеликому опорі. Менш небезпечним є включення людини в однофазне коло, при якому коло замикається через землю (або повітря) при загальному збільшеному опорі.
Світлова радіація дуги діє на незахищені органи зору протягом 10-30с у радіусі до 1м від дуги, може викликати сильне подразнення, сльозотечу і світлобоязнь. Тривала дія світла дуги за таких умов може призвести до більш тяжких захворювань (електрофтальмія, катаракта). Промені зварної дуги діють на органи зору на віддалі до 10м від місця зварювання. Підвищена яскравість променів дуги спостерігається в захисних газах, особливо при зварюванні плавким електродом алюмінію в аргоні.
Шкідливі речовини (гази, пара, аерозоль) при зварюванні виділяються в результаті фізико-хімічних процесів, які виникають при плавленні і випаровуванні зварного металу, компонентів покриття електродів і зварних флюсів, а також за рахунок рекомбінації газів під дією високої температури.
Повітряне середовище в зоні зварювання і оточуючому просторі може забруднюватися зварювальними аерозолями, які в основному складаються з оксидів зварювальних металів (заліза, марганцю, хрому, цинку, свинцю та ін.), газоподібних фтористих сполук, а також окисною вуглецю, азоту і озону.
Дія зварювального аерозолю може призвести до появи професійних інтоксикацій, розвиток і тяжкість перебігу яких залежить від хімічного складу й концентрації шкідливих речовин.
Близько 80% виявлених випадків професійних захворювань зварників в Україні зумовлені дією зварювальних аерозолів на органи дихання.
Вибухом небезпека зумовлюється застосуванням при зварюванні й різанні кисню, захисних газів, балонів із стиснутими газами.
Вибухонебезпечні хімічні сполуки, що утворюються при ремонті резервуарів та іншої тари для зберігання горючих рідин, потребують спеціальних заходів для запобігання вибухам.
Теплові опіки, удари й поранення можуть виникнути внаслідок дії високої температури джерел зварювального тепла і значному нагріві металу при зварюванні й різанні, особливо при обмеженій можливості огляду робітником оточуючого простору при виконанні робіт із використанням щитків, масок та окулярів із світлозахисним склом.
Несприятливі кліматичні умови діють на зварників, різальників, будівельників більше половини року, оскільки їм доводиться працювати переважно на відкритому повітрі. Підвищена пожежна небезпека при зварюванні й різанні зумовлюється тим, що температура плавлення металу перевищує 1000°С, а рідкі горючі речовини, дерево, папір, тканини та інші легкозаймисті матеріали загоряються при температурі 250-400°С.
Зварникам і різальникам, зайнятим у будівництві, часто доводиться працювати поблизу діючих будівельно-монтажних машин, у важкодоступних місцях на тимчасових підмостках, на великій висоті, в котлованах, траншеях, що значно збільшує небезпеку травматизму.


Охорона праці при дуговому зварюванні

Необхідно надійно заземлити: корпуси зварювальних апаратів і установок; затискачі вторинного кола зварювальних трансформаторів, призначені для підключення зворотного проводу; зварні вироби й конструкції.
Не торкатися незахищеними руками (без діелектричних рукавиць) струмонесучих частин зварювальних установок, а також проводів без ізоляції або з пошкодженою ізоляцією.
Перед початком роботи слід перевірити ізоляцію зварювальних проводів, зварювального інструмента та обладнання, а також надійність усіх контактних з'єднань зварювального кола.
При тривалих перервах зварювального процесу відключити джерело зварювального струму.
Металеві конструкції й трубопроводи (без гарячої води або вибухонебезпечного середовища) рекомендується застосовувати у якості зворотного проводу зварювального кола тільки у випадках, коли їх зварюють. Забороняється використовувати в якості зворотного проводу зварювального кола контури заземлення, труби санітарно-технічних пристроїв, металоконструкції закінчених будов і технологічного обладнання.
При прокладанні зварювальних проводів і їх переміщенні не допускати пошкодження ізоляції та контакту проводів з водою, маслом, стальними канатами, рукавами (шлангами) і трубопроводами з горючими газами й киснем, а також з гарячими трубопроводами.
Гнучкі проводи електричного керування зварювальної установки при значній їх протяжності для захисту від пошкоджень розміщують у гумові або брезентові рукави. При необхідності зварювальний провід додатково обмотують брезентовою стрічкою.
Надійно заземляти металевий корпус осцилятора, конструкція якого повинна забезпечувати автоматичне виключення струму при відкриванні його дверей.
Не ремонтувати зварювальне обладнання та установки, які знаходяться під напругою.
При зварюванні в особливо небезпечних умовах (усередині металевих ємкостей, трубопроводів, у тунелях, на понтонах) слід:
·         електрозварювальні установки оснащувати пристроями автоматичного відключення напруги холостого ходу або обмеження його до напруги 12В з витримкою не більше 0,5с;
·         виділяти допоміжного робітника, який повинен знаходитися поза ємкістю для спостереження за безпекою роботи зварника. Зварнику видають пояс із шнурком, кінець якого довжиною не менше 2м повинен бути в руках допоміжного робітника.
Не допускати до дугового зварювання або різання зварників у мокрих рукавицях, взутті та спецодязі.
При ураженні електричним струмом необхідно:
·              терміново відключити струм найближчим вимикачем або перенести потерпілого від струмоведучих частин, використовуючи сухі підручні матеріали (дошку тощо), після чого положити його на теплу підстилку і по можливості зігріти;

·              негайно викликати медичну допомогу, враховуючи, що затримка понад 5-6хв може призвести до непоправимих наслідків;
·              якщо постраждалий втратив свідомість, то його негайно роздягають, з ротової порожнини видаляють сторонні предмети, відтягують язик (щоб не западав) і негайно приступають до виконання штучного дихання, продовжуючи його до прибуття лікаря або відновлення нормального дихання.
Для захисту очей і обличчя зварника від світлової радіації електричної дуги застосовують ручні щитки, маски або каски, які виготовляються відповідно до вимог ГОСТу 12.4.035.
Ці вимоги регламентують захисні характеристики (відсутність проникнення випромінювання дуги, стійкість матеріалу корпусу до бризок розплавленого металу, питома електрична міцність матеріалу корпусу, опір ізоляції каски), а також масу, габаритні розміри й міцність щитка. Найважливішим і відповідальним елементом щитків є світлофільтри, призначені для захисту очей від ультрафіолетового, видимого та інфрачервоного випромінювань. Світлове випромінювання дуги повинне бути послаблене світлофільтрами в 102-106 разів. При цьому світлофільтри повинні мати достатню величину пропускання у видимій області спектра, що необхідно для спостереження за місцем зварювання.
Нині широко застосовують скляні світлофільтри серії С, які поділяють на 13 класів. Вони забезпечують захист очей від випромінювань при зварюванні та струмах від 5 до 1000 А. Вибирають світлофільтри залежно від виду зварювання і сили струму відповідно до ГОСТ 21-6-87.
Щитки випускають двох видів: із світлофільтром для нормального огляду (розмір 52x102 мм) і збільшеного (90x120 мм). Від подряпин, про палів та інших пошкоджень зовні світлофільтр захищає скло товщиною до 2,5мм. Усередині також установлюють підкладку з оргскла товщиною не більше 2мм.
Захисні ручні й на головні щитки для електрозварників із світлофільтрами для нормального та збільшеного огляду призначені для зварювання швів складної конфігурації (перехід із нижнього положення у стельове, вертикальне та в зворотному напрямку, для зварювання з підвищеною швидкістю або у важкодоступних місцях).
Для захисту очей робітників застосовують окуляри за ГОСТ 12.4.013. У випадках, коли зварювання можна здійснювати без захисного щитка або для спостереження за процесом при механізованому (автоматичному) зварюванні, використовують захисні окуляри із світлофільтрами за ГОСТ 21-6. Для захисту очей допоміжних робітників застосовують окуляри В-1 і В-2.
Широко застосовують щитки з автоматичним затемненням, у яких встановлено світлофільтр із змінним пропусканням світла. Принцип дії заснований на зміні коефіцієнта пропускання (прозорість фільтра) світлового випромінювання при запалюванні зварної дуги. Фільтр має три робочих стани: відкрите, закрите й проміжне. Забороняється зварювання «всліпу» і при частій зміні положення щитка при заміні електродів, контролю шва.
Робітників від світлової радіації дуги захищають: обладнанням кабін для зварників (при зварюванні в стаціонарних умовах і порівняно невеликих розмірах зварних виробів); переносними щитами або ширмами з негорючих матеріалів (при непостійному робочому місці зварника і великих виробах).
Для послаблення контрасту між яскравістю світла дуги, поверхнею стін цеху (або кабін) і обладнання їх фарбують у світлі тони з розсіюванням відображенням світла, а також забезпечують хороше освітлення оточуючих предметів.

При ураженні очей світловою радіацією дуги необхідно негайно звернутися до лікаря, у випадку відсутності швидкої медичної допомоги очі промивають слабким розчином питної соди.

Загальні правила з питань охорони праці

Існуюче законодавство з питань охорони праці зварників і різальників, як й інших робітників, передбачає комплекс правових, технічних і санітарно-гігієнічних заходів, направлених на забезпечення здорових і безпечних умов праці.
Відповідальність за організацію та стан охорони праці й техніки безпеки покладено на адміністративно-технічний персонал виробничих підрозділів підприємств, які проводять зварювальні роботи. За охорону праці відповідають начальники виробництва, майстри, фахівці з охорони праці.
Державний контроль за виконанням норм і правил з охорони праці здійснює інспекція Держтехнагляд охорони праці, інспектори.
За дотриманням санітарних умов праці слідкує Державна санітарна інспекція; за нормами пожежної охорони — Державна інспекція пожежної охорони.
Згідно з діючими положеннями, до зварювальних робіт усіх видів допускаються особи віком 18 років і старші.
Зварювання і різання можуть виконувати робітники, які пройшли спеціальне навчання. Додатково перевіряють знання правил охорони праці; результати вказаної перевірки записують в журналі встановленої форми.
Повторний інструктаж проводить адміністрація щоквартально і перед кожною новою роботою.
Для робітників, зайнятих зварюванням і різанням, законодавством передбачено додаткові відпустки різних термінів залежно від конкретно виконаної роботи.
Зварникам і різальникам, згідно із законодавством, безкоштовно видаються спецодяг, спецвзуття та запобіжні пристрої.
До зварювання і різання на висоті допускаються робітники, які пройшли додатковий медогляд і мають посвідчення про вивчення спеціальних методів верхолазних робіт.
Жінки до проведення зварювальних робіт на висоті і в замкнутих просторах не допускаються.
Зварники, які працюють у замкнутих просторах або зайняті зварюванням кольорових металів, повинні кожного року проходити медичний огляд з обов'язковою рентгенографією грудної клітки і відповідними лабораторними дослідженнями.
Кожний зварник (різальника) повинен володіти спеціальними знаннями та неухильно виконувати існуючі вимоги щодо безпечного виконання робіт, а також дотримування норм і умов пожежної безпеки.

Охорона праці при газополуменевих роботах

При газополуменевій обробці металів у повітрі робочої зони накопичуються шкідливі речовини. Одні з них утворюються в результаті взаємодії полум'я з металом і повітрям — з'єднання марганцю, заліза, хрому, нікелю, міді, цинку та інших металів, монооксиду вуглецю та оксиду азоту. Інші проникають у повітря з ацетиленового генератора і балонів: ацетилен, природний газ, зріджені гази (бутан, пропан), пари рідкого пального (бензин, гас), кисень і домішки ацетилену — фосфористий водень (фосфін) і сірководень. Ці речовини є шкідливими і небезпечними для зварників, деякі з них — вибухо- і пожежонебезпечні.
Для попередження впливу шкідливих речовин на організм виробничі приміщення повинні бути обладнані вентиляцією, відповідно до СНиП 2.04.05-91. Кількість повітря, необхідного для видалення шкідливих домішок до рівня гранично допустимої концентрації (ГОСТ 12.1.005-88), повинна відповідати вимогам «Санітарних правил при зварюванні, наплавленні і різанні металів» № 1009-73.
Близько 80% виявлених випадків професійних захворювань зварників в Україні зумовлені впливом шкідливих домішок повітря (зварювальних аерозолів) на органи дихання.
Пріоритетними напрямами програми захисту зварників від впливу різних виробничих факторів є оздоровлення повітряного середовища в цехах і захист органів дихання зварників.
Серед засобів індивідуального захисту органів дихання найкраще зарекомендували себе фільтруючі полегшені респіратори типу «Сніжок».
Рівень шуму, утвореного струменями робочих газів, які виходять під тиском з пальників і різаків, залежить від потужності полум'я. Тому у випадку перевищення допустимого рівня звукового тиску (ГОСТ 12.1.003-83 і СН № 3323-85) необхідно використовувати навушники або шоломи.
Для попередження нещасних випадків від вибухів і пожеж газове зварювання або різання необхідно виконувати відповідно до вимог ГОСТ 12.1.004-91 «Пожежна безпека», ГОСТ 12.3.036-84 «Газополуменева обробка металів. Вимоги безпеки», ГОСТ 8856-72 «Апаратура для газополуменевої обробки», ДСТУ 2448-94 «Кисневе різання. Вимоги безпеки» та ін.
До виконання газозварювальних робіт допускаються робітники не молодші 18 років, які пройшли спеціальне навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці, а також медичне обстеження.
Всі робітники проходять інструктаж безпосередньо на робочому місці. Повторні інструктажі проводять раз у квартал.
Ремонт і випробування апаратури повинні виконувати призначені адміністрацією особи, які пройшли спеціальну підготовку.

Проведення монтажних газозварювальних робіт

Ці роботи виконують відповідно з проектом виконання робіт, в якому передбачаються безпечні способи роботи. Місце роботи повинно бути огороджене і оснащене попереджувальними знаками безпеки.
При роботі на висоті вище 5м над землею, підлоги або перекриття зварник має бути забезпечений поясом безпеки, спецвзуттям, сумкою для перенесення інструментів і шоломом.
Виконання робіт на висоті припиняють при сильному вітрі, дощі або ожеледиці.
Забороняється:
·         продовжувати роботу при зворотному ударі або виявленні несправностей обладнання;
·         тримати під час роботи рукави (шланги) на плечах, ногах, навколо пояса;
·         переміщуватись із запаленим пальником по трапах, драбинах, переходити з поверху на поверх;
·         зберігати мастильні матеріали поруч із кисневим балоном;
·         зберігати карбід кальцію у відкритій тарі на робочому місці;
·         переносити завантажений генератор;
·         скидати з висоти балони;
·         зливати намул на території будівельного майданчика.


Виконання робіт у ємностях, тунелях, колодязях

Для виконання цих робіт необхідно оформити наряд-допуск за підписом особи, якій надане право видачі нарядів на особливо небезпечні роботи. Жінки до таких робіт не допускаються.
При роботі необхідно забезпечити примусову вентиляцію та місцеве освітлення з напругою 12В. Роботу повинні виконувати не менше двох робітників. Один з них повинен страхувати зовні ємності. Почувши запах газу, зварювальник відразу повинен припинити роботу і покинути робоче місце.
Спецодяг зварників повинен бути з брезенту або азбесту.
Забороняється:
·         працювати в закритих ємностях при недостатньому вмісті в повітрі кисню (менше 19%);
·         виконувати роботу без підстраховуючого робітника;
·         зварювати або різати ємності, що знаходяться під тиском або містять вибухові речовини;

·         використовувати апаратуру, що працює на рідкому паливі;
·         залишати пальник (різак) із запаленим полум'ям.

Виконання газополуменевих робіт із застосуванням рідкого палива

Робоче місце повинно бути обладнане вентиляцією, розрахованою на подачу не менше 25000 м3 повітря на 1 кг спалюваного палива, а також двома вогнегасниками та ящиком із піском.
Перед роботою необхідно перевірити герметичність з'єднань. У бачок паливо наливають тільки через сукно або мідну сітку. Розлите паливо засипають піском. Запалюють, регулюють і гасять полум'я відповідно до інструкції з експлуатації. Після роботи інструменти і обладнання складають у спеціально відведене місце.
Забороняється:
·         виконувати роботи з рідким паливом у закритих ємностях і колодязях;
·         використовувати різак або пальник без зворотного клапана;
·         застосовувати паливо, не передбачене інструкцією з експлуатації;
·         виконувати роботи при появі ляскоту або зворотних ударів;
·         наливати паливо в бачок більше, ніж на ¾ його місткості;
·         випускати повітря з бачка до того, як не погаситься полум'я;
·         відкручувати гайку насоса до повного випуску повітря з бачка;
·         зменшувати тиск кисню на вході в різак нижче тиску пального в бачку;
·         користуватись рукавами невідповідного класу і довжиною більше 10м;

·         гасити водою бензин, гас або їх суміші.

Особливості забезпечення зварників

Зварювальникам (різальникам) необхідно виконувати роботи в фібролітових касках і при необхідності використовувати брезентові наплічники для захисту шиї й плечей.
Для перенесення інструмента, електродів та інших зварювальних матеріалів, а також для огарків використовувати спеціальні інструментальні ящики або циліндричні пенали з негорючого матеріалу. Не допускати розкидання електродних огарків.
На висоті працювати із запобіжним поясом, прикріплюватися ним до нерухомих і міцних конструкцій.
Виконувати роботи по зварюванню і різанню на висоті з риштування, підмосток і колисок тільки після перевірки цих пристроїв майстром або виконувачем робіт. Риштування й підмостки шириною не менше 1 м повинні бути суцільними, з міцними та стійкими загородженнями. Як виключення допускаються короткочасні роботи з приставних драбин, з упорами у вигляді металевих шипів, гумових наконечників та інших тормозних пристроїв. Верхні кінці драбини закріплювати до інших нерухомих конструкцій, а також передбачити заходи проти випадкового зсуву драбин.
При проведенні робіт у декілька ярусів необхідно передбачати накриття або пастили для захисту робітників, які працюють нижче, від іскор і крапель розплавленого металу й шлаку, а також від падіння інструмента та інших предметів.
Під час дощу роботи на відкритому повітрі необхідно вести тільки при наявності відповідних захисних пристроїв (навіси, дашки).

При ожеледиці, вітрі понад шести балів виконувати зварювання або різання не висоті не дозволяється.
Забороняється проводити роботи по зварюванню та різанню на відкритому повітрі при температурі нижче -30°С.
Взимку зварники й різальники повинні мати можливість обігріву. При температурі від -20 до -25°С зварник має право обігріватися протягом 10хв через кожну годину роботи.

Протипожежні засоби

Про проведення робіт із зварювання і різання на будівельній площадці необхідно завчасно повідомити осіб, які відповідають за пожежну безпеку.
Робочі місця зварників (різальників) слід очистити від дерев'яних стружок, паклі, горючого сміття в радіусі не менше 10 м, а також видалити із цієї зони інші вибухо- та вогненебезпечні речовини.
Обережно переміщувати зварювальні проводи. При цьому особливо небезпечним є іскріння проводів (при недостатній або порушеній ізоляції) у місцях, віддалених від зварника, або недоступних для спостереження.
Заборонено робітникам переміщуватися із запаленим пальником або різаком за межу робочого місця, а також підніматися по сходах, риштуваннях тощо.

При зварюванні та різанні в небезпечних зонах обладнують спеціальні пожежні пости.
При тривалій або концентрованій дії іскор і крапель розплавленого металу, що утворюються при зварюванні й різанні, дерев'яні настили та підмостки необхідно захищати від загорання листовим залізом, азбестом, а в спеку поливати водою.

Після закінчення зміни уважно обстежують робочу зону на наявність відкритого вогню, нагрітих до високої температури предметів, а також тліючих горючих матеріалів, сміття.

Немає коментарів:

Дописати коментар