понеділок, 1 червня 2020 р.

Підготовка зварювальних електродів до зварювання

З усіх зварювальних матеріалів, що випускаються промисловістю, покриті електроди за обсягом застосування займають провідне місце. Ними зварюють понад дві третини металоконструкцій.
Покритий електрод являє собою металевий стрижень, на поверхню якого методами занурення або опресовування під тиском нанесено спеціальне покриття.
Загальні вимоги для всіх типів електродів: забезпечення стійкого горіння дуги; добре формування шва; спокійне і рівномірне плавлення електродного стрижня і покриття в процесі зварювання; мінімальні втрати електродного металу від чаду і розбризкування; легке відділення шлакової кірки від поверхні шва; збереження технологічних властивостей електродів протягом певного проміжку часу; мінімальна токсичність при виготовленні і зварюванні.
Для задоволення цих вимог (загальних і спеціальних) в покриття електродів вводять певні речовини - шлакообразуючі, газообразуючі, розкислюючі, легіруючі, стабілізуючі, сполучні. Крім цього, застосовують металеві стрижні різного хімічного складу.
В якості сполучних матеріалів при виготовленні покритих електродів найчастіше використовують натрієве, калієве або натрієво-калієве рідке скло.
Найбільш повно, властивості кожної конкретної марки електродів відображаються на упаковці. На ній містяться такі відомості: умовне позначення електродів, їх призначення, марка зварювального дроту і дані про покриття, режими сушіння і прокалки, короткі технічні вказівки по зварюванню, властивості наплавленого металу.
Стан покриття електродів грає велику роль у забезпеченні надійного процесу зварювання та здобутті якісного зварного з'єднання металевих виробів. Покриття повинне бути сухим і не обсипатися.
Тому, якщо електроди зберігалися до зварювання в не поліетиленовій герметичної упаковці їх перед зварюванням необхідно просушити або прожарити при температурі, рекомендованої на картонній упаковці.
В умовах промислового виробництва для прожарювання застосовуються спеціальні печі або шафи. При виборі такого обладнання беруться до уваги основні технологічні вимоги: маса електродів, габарити і потужність агрегату, робочі характеристики.
Деякі зварювальні пости на спеціалізованих підприємствах забезпечуються невеликими спеціальними шафами.
У побутових умовах (дачні ділянки, гаражі, ферми) підготовка електродів до зварювання проводиться одним з «народних» способів. Найчастіше віддають перевагу одному з двох методів:
·      прожарювання у звичайній газовій або електричній духовці;
·      просушка будівельним феном в спеціальному ящику або трубі.
Зазвичай виставляють температуру в духовці 190-210 С і витримують електроди 20-30 хвилин. Якщо збереглася упаковка, то на ній для електродів вказана температура і час прожарювання.
Електроди, що залишилися після прожарювання, бажано загорнути в целофанову упаковку і зберігати в сухому місці.

Немає коментарів:

Дописати коментар